Keď je cukru málo
Marianna Kličová a Anna Sninčáková
Vedúca sestra
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
Tímová sestra
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
Civilizačné ochorenia na nás striehnu na každom kroku. Veľa sa o nich píše, médiá nám ponúkajú typy ako s nimi bojovať, predkladajú zaručené recepty „ako na to“. Zvýšený tlak/hypertenzia, obezita a mnohé iné nás dobiehajú a či chceme alebo nie nepostihujú len seniorskú populáciu, ale prekvapujú nás v čoraz mladšom veku. Platíme daň za konzum, pohodlie, nedostatok fyzickej aktivity, stresy, fajčenie. Prepáčte, dúfam, že nikoho neurazím ak poviem, že čiastočne platíme daň aj za svoju lenivosť. Jednoducho za „sladký život“. A s cukrom, tým našim večným bielym nepriateľom i priateľom zároveň súvisí aj ďalšie „novodobé“ civilizačné ochorenie – cukrovka. Názov „diabetes mellitus“ znamená aj „medový prietok.“ No, neznie Vám to sladko?V dlhodobej starostlivosti sa s ňou stretávame až pričasto. Cukrovka je chronické metabolické ochorenie, ktoré vzniká ako následok poruchy tvorby, uvoľňovania alebo využitia inzulínu. Glykémia (hladina cukru v krvi) závisí od mnohých faktorov a to množstva a charakteru prijatej potravy, fyzickej aktivity a námahy, stresu, aktivity iných hormónov, ale aj od prirodzených výkyvov počas dňa. Hodnoty glykémie sa pohybujú od 3,3 do 6,0 mmol/l, po jedle do 7,5 mmol/l. Často riešime komplikácie tohto ochorenia. Nehojace sa rany, poškodenia sietnice, obličiek, nervov, ciev. Občas hyperglykémiu /zvýšená hladina cukru v krvi/ alebo hypoglykémiu, ktoré vážne ohrozujú život klienta. Ak si myslíte, že ste sa s ňou nikdy nestretli, pretože nemáte cukrovku, ste na omyle. Poznáte ten pocit, že skoro odpadávate od hladu, potia a trasú sa vám ruky, ste unavení..? Ste v hypoglykémii! „Fyziologickej“. Rýchlo siahnete po niečom chutnom , čo máte poruke a za pár chvíľ ste „vyliečení“. Takto to funguje pri zdravom organizme. K hypoglykémii pri cukrovke dochádza v prípade, keď je v tele príliš vysoká hladina inzulínu, čo sa stáva, ak si diabetik pichne inzulín alebo užije antidiabetiká a zabudne sa najesť alebo zje menej hodnotnú potravu, je vystavený nadmernej fyzickej záťaži, stresu...K typickým prejavom patrí únava, slabosť, bolestí hlavy, nadmerné potenie, pocit hladu poruchy motoriky, kŕče, nezrozumiteľná artikulácia, až bezvedomie – hypoglykemická kóma. Niekedy sa stáva, že sa príznaky podobajú stavu opitého človeka. Nedajte sa zmiasť.... Z praxe si pamätám na pomerne mladého klienta, ktorého sme ošetrovali. Bol v bdelej kóme, mal nezvratne poškodený mozog ako následok ťažkej hypoglykémie. Stalo sa to doma, nemal nikoho, kto by mu pomohol a stav trval dlho. Preto je potrebné rýchlo reagovať... Ako hypoglykémiu zdolať? Pre rýchle doplnenie hladiny cukru v krvi sú vhodné potraviny, ktoré obsahujú veľa cukru, ale súčasne malo tukov. Vhodné sú sladké nápoje, čaj, džús, alebo kocka cukru. Pri závažnej hypoglykémii treba vyhodnotiť, či je človek schopný prehĺtať. Pri poruche vedomia by totiž mohol vdýchnuť tekutinu. Je teda vhodnejšie dať cukor pod jazyk alebo medzi líce a zub, prípadne iba potrieť pery sladkým koncentrátom a samozrejme privolať RZP. V našich zariadeniach zvyčajne hypoglykémiu zvládneme, bez potreby prekladu klienta do nemocnice. A na záver.... ako jej predchádzať ? Univerzálne pravidlo neexistuje. Najoptimálnejšie je dodržiavať režim diabetika, monitoring glykémie, príjmu potravy. Zvýšená opatrnosť je na mieste u seniorov, ktorí často trpia nechutenstvom, alebo odmietajú potravu. Vieme o tom svoje, často s tým bojujeme.
Ďalšie články od blogera: Marianna Kličová a Anna Sninčáková
Bloger nemá žiadne ďalšie články.
Posledné články všetkých blogerov:
Marianna Kličová a Štefan Šubert
Marianna Kličová a Soňa Andiľová
Zuzana Fabianová a Michaela Bochinová